Hakkab pihta: eestlased said valmis oma digitaalse vaktsineerimispassi

Peeter Proos | Vanglaplaneet

Vanglaplaneet on mitmel korral kirjutanud sellest, et globaalne finants- ja võimueliit kasutab nende enda poolt organiseeritud COVID-19 skeemdeemiat selleks, et kehtestada üle maailma Hiina sotsiaalse krediidi süsteemile sarnanev ühiskonnakorraldus, mille abil on võimalik inimeste liikumist jälgida, kontrollida ja vajadusel piirata.

Alles hiljuti nõudis Inglismaa endine peaminister Tony Blair, et ülemaailmsed vaktsineerimispassid tuleks kohe kasutusele võtta ning mõni aeg tagasi ütles ka Eesti endine välisminister Urmas Reinsalu, et tulemas on QR koodil põhinev globaalne vaktsineerimispass. Sama meelt on ka rahvusvahelised lennuettevõtted ja samuti EL-i liidrid.

Veel enne seda allkirjastas peaminister Ratas koos WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesusega ühiste kavatsuste protokolli, mis lubab Eesti ettevõtjatel ja teadlastel alustada tööd digitaalse immuniseerimispassi, X-tee lahenduste ja muude projektide kallal.

Eile Postimehes ilmunud artiklis kirjutatakse, et tarkvaraarendusettevõtte Nortal on koostöös Eesti valitsuse ja WHOga välja töötanud lahenduse nimega SimplyGo, mis võimaldab vastavalt vajadusele kontrollida reisijate COVID-19 ning teisi terviseandmeid ja jagada neid reisimise tarbeks, et seda lihtsamaks muuta.

SimplyGo rakenduse tööpõhimõte seisneb selles, et kasutaja annab loa edastada platvormile koroonaproovi või vaktsineerimise andmed ning vajadusel saab neile ligipääsu anda lennufirmale või piirikontrollile.

Rakendust on juba katsetatud väiksema hulga lennureisijate peal, kes lendasid Eestist ja Saksamaalt Araabia Ühendemiraatidesse. Testiti kas rakenduse abil on võimalik kontrollida reisijate Covid-19 staatuse korrektset kuvamist ning andmete kõrvutamist riiki sisenemise nõuetega.

„Reisijad said enne lennureisi proovi teinud laborist oma SimplyGo rakendusse kas positiivse või negatiivse Covid-19 tulemuse või polnud neil proovi üldse tehtud. Reisijad, kelle Covid-19 proov oli negatiivne, said loa teha check-in ning minna lennule. Need, kel polnud kehtivat proovitulemust või oli test positiivne, lükkas süsteem tagasi ja neid ei lubatud lennule,“ kirjutab Postimees.

Juba eelmise aasta aprillis arendama hakatud SimplyGo platvormi loojate sõnul ei ole rakendus mõeldud ainult Covid-19 testide info, vaid ka teiste tulevaste testide ja vaktsineerimise info liigutamiseks.

Nortali partner ja SimplyGo üks asutajaliige Taavi Einaste avaldab lootust et lähitulevikus võiks hakata seda kasutama Eesti ja Soome vahel reisimisel ning pärast seda ka teistes riikides.

Einaste loodab, et selle teenuse maksavad kinni kas riik, lennujaamad või lisatakse see summa inimese koroonatestile, kui ta soovib oma andmeid elektrooniliselt edastada. On ka variant, et „koroonatesti või vaktsiini andmete edastamise eest sihtriigile maksab reisija ise rakenduse kaudu.“

Ehk siis nagu ikka, kõigele lisaks maksame me enda orjastamise ise kinni.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments