Üleskutse: peatame Eestis toksilisi aineid sisaldavate maskide levitamise

Teilo T. London

On ilmnenud mitmed juhtumid, kus inimesed pidid kasutama toksilisi aineid sisaldavaid maske.

Näiteks Kanada riigiorganisatsioon Health Canada on välja andnud hoiatuse ühekordselt kasutatavate näomaskide kohta, mis sisaldavad ohtlikke grafeeniosakesi. Veel detsembris levitas Quebeci valitsus neid mürgiseid Hiinas valmistatud maske SNN200642 rohkem kui 15 000-le lasteaiale kogu provintsis. Sarnaselt võeti kasutuselt ka teine ühekordselt kasutatav mask, tuntud kui MC9501, mis tunnistati samuti ohtlikuks.

Eestis kasutatavad maskid peavad küll vastama Euroopa standarditele, kuid see ei tähenda, et need oleksid 100% ohutud. Paljusid meditsiinilisi maske steriliseeritakse tootmisel inimestele mürgiste ainetega, mille jäägid võivad lõpuks sattuda ka kopsu. Näiteks on maskidest leitud:

Mõnedel töökohtadel nõutakse 8 tundi järjest maskikandmist, pole täpselt teada, kuidas mõjub pikaajaline kokkupuude selliste mürgijääkidega.

Soovime, et Eestis keelataks mürgiseid ja kopsudele ohtlikke aineid sisaldavate maskide müük ja levitamine. Nõuame ka, et toimuks maskide testimine, et teha kindlaks, kas Eestis müügil olevad steriliseeritud maskid on tervisele 100% ohutud (standardile viitamine pole veenev, vaja on anda see ülesanne teadlastele, kes hiljem tulemused avalikustavad).

Lisaks palume, et vastaksite, kes vastutab mürke sisaldavate maskide kasutamisel tekkivate tervisekahjude eest.

Üleskutsele on alla kirjutanud juba pea pooltuhat inimest. Allkirjasta Sinagi ja samuti levita seda infot, et inimesteni jõuaks ka see oluline ning nende tervist otseselt mõjutav teave, mida Eesti peavoolumeedia kajastada ei soovi.

Vaata täpsemalt SIIT.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments