Euro jaoks on hullemad ajad alles ees

Kaja Koovit
E24
22. veebruar 2010

Euroopa ühisraha euro kursi langus jätkub praeguselt üheksa kuu madalaimalt tasemelt isegi siis, kui Euroopa Liit Kreeka probleemidest välja aitab, vahendab Bloomberg tuletisinstrumentidega kauplejate arvamust.

Täna hommikul kauples euro Londonis 1,3611 dollari tasemel. Reedel õhtul oli New Yorgis hinnaks 1,3613 dollarit. Selle aasta algusest on euro dollari suhtes odavnenud 5,2 protsenti.

Tuletisinstrumentidega kauplejad on 16-riigi ühisvaluuta suhtes pessimistlikumad kui eales varem. Nii kärpis Barclays aasta väljavaate varasemalt 1,45 dollari tasemelt 1,40 dollarile. Maailma teise suurema valuutakaupleja UBSi analüütik Geoffrey Yu tõdeb, et euro võib käia isegi 1,30 dollari tasemel.

Omanimelise majandusuuringute firma juht Gary Shilling usub, et euro võib dollari suhtes langeda isegi pariteetsuse tasemele ehk siis ühe euro vastu saaks täpselt ühe dollari. Euro on alates 2002. aastast kaubelnud ülevalpool ühe dollari taset.

«Investorid on juba hakanud kriisi järgmise faasi peale mõtlema ning ainus järeldus, millele nad on jõudnud, on uued põhjendused euro müügiks,» lausus uudisteagentuurile Barclays Pls rahvusvahelise valuutakauplemise üksuse juht David Woo.

«Kreeka, Hispaania ja Portugali eelarve kokkutõmbamine viib nende riikide majandused tõenäoliselt uude langusse,» lisas ta.

Eurodes laenude lühiajalised intressid on dollarilaenudega võrreldes turul viimase poole aasta odavaimad. Sel kuul on vahe kasvanud 50 protsenti, mis tähendab, et investorid mängivad selle peale, et Euroopa Keskpank jätab keskse intressimäära praegusel rekordmadalal tasemel muutmata, ohverdades euro tugevuse üüratute võlakoormatega riikide probleemide lahendamiseks.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments