75 000 omikroni surmaga hirmutanud teadlased tunnistavad, et nad panid oma ennustustega täiesti mööda

Peeter Proos | Vanglaplaneet

Teadlased, kes hoiatasid, et Suurbritannial pole muud võimalust, kui kehtestada ranged piirangud, sest muidu sureb omikroni tõttu kümneid tuhandeid inimesi, võtsid oma sõnad tagasi.

Valitsust nõustavate modelleerijate sõnul sai selgeks, et hoolimata väga levivast tüvest on talvine surmajuhtumite arv oluliselt väiksem, kui nad algselt arvasid. Samuti on vasakpoolsete teadlaste rühm SAGE, kes on riigi sulgemist soovitanud, oma seisukohtadest taandunud, selgub Daily Maili artiklist.

Enne jõule käisid London School of Hygiene and Tropical Medicine’i epidemioloogid välja rea kohutavaid stsenaariume, milles hoiatati, et omikron võib aprilli lõpuks põhjustada 25 000–75 000 inimese surma.

Kuid üks selle rühma juhtivaid modelleerijaid ütles eile õhtul, et ilmselt on tegelik arv palju väiksem, peamiselt seetõttu, et omikron ei ole nii surmav, kui algselt kardeti.

Dr Davies ütles, et alates detsembri keskpaigast on tema ja ta meeskond pidevalt suhelnud kõrgemate riigiametnike ja valitsuse teadusnõunikega ja arutanud andmete üle, mis viitavad sellele, et omikroni raskusaste on algselt kardetust madalam.

Parlamendisaadik ja Covid Recovery Groupi liige William Wraggi sõnul tehti kannapööre, kuna sai selgeks, et teadlaskond oli koroonaviiruse ohu suhtes liiga sünge olnud.

“Taaskord näib, et teatud teadlased ja eksperdid, kes omikroni saabumisel kiiresti hirmu ja paanikat levitasid, peavad leppima reaalsusega, mis on kaugel nende ennustatud katastroofist,” ütles ta.

11. detsembril avaldas The School of Hygiene’i meeskond oma koostatud mudelid, mis eeldasid, et omikron on sama surmav kui delta tüvi ja on surmavalt ohtlik osadele vaktsineerimata inimestele, kes polnud varem Covidiga kokku puutunud.

Dr Davies ütles, et kuigi Lõuna-Aafrika arstid teatasid, et omikroni tüvi on palju leebem, tundus School of Hygiene’i oletus sellel ajal mõistlikum.

Viimase kuu jooksul on aga kogunenud palju tõendeid selle kohta, et omikron ei ole nii ohtlik. Seda näitavad Londoni Imperial College’i, Edinburghi ülikooli ja Ühendkuningriigi terviseohutuse agentuuri statistilised uuringud, aga ka Lõuna-Aafrika ja Taani uuringud. Samuti näitavad laboratoorsed uuringud, et omikron ei ole kopsudele nii ohtlik kui delta tüvi.

Dr Davies’i sõnul eeldas detsembrikuine mudel, et kui patsient satub omikroniga haiglasse, siis on nende vajadus intensiivravi järele ja võimalus surra sama, mis delta puhul – see on osutunud valeks.

“Nüüd on selge, et nii see ei ole, sest inimesed satuvad omikroniga haiglasse, kuid nad ei vaja kriitilist abi,” ütles ta. “Surmade arv väheneb oluliselt.”

Ka Suurbritannia vaktsineerimise endine projektijuht Clive Dix ültes, et koroonaviirust tuleks käsitleda kui endeemilist grippi ja valitsus peaks massilise vaktsineerimise lõpetama.

“Me peame edaspidi ohjama haiguse, mitte viiruse levikut. Tulevikueesmärk on hoida ära raskete viirusjuhtumite progresseerumine riskirühmades,” sõnas Dix. “Ühtlasi peaksime kaaluma, millal lõpetame testimise ja laseme inimestel end ise isoleerida, kui nad tunnevad end haigena, ja naasta tööle, kui nad tunnevad end taas tervena, samamoodi nagu teeme seda halva gripihooajal.”

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments