Jõks: Riikides kus maski kandmine on kohustuslik ei ole see andnud oodatud tulemust

Peeter Proos | Vanglaplaneet

Eile teatas valitsus, et kuna koroonaviiruse levik kogub Eestis taas hoogu, siis plaanitakse uute koroonameetmete kehtestamist. Muu hulgas on kavas kehtestada maski kandmise kohustus avalikus ruumis. Terviseameti juhi Üllar Lanno sõnade kohaselt on võimalus, et maski kandmise kohustuse eirajaid hakatakse trahvima.

Valitsuse sõnumid on üsna segadusse ajavad ning tekitavad inimestes palju küsimusi ning meelepaha. Täna andis ERR-i raadiouudistele intervjuu vandeadvokaat ja endine õiguskantsler Allar Jõks, kelle hinnangul ei võimalda täna Eestis kehtiv seadus maski kandmis kohustust inimestele panna.

“Kehtiv nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadus, mis saab sellise kohustuse iseenesest ju ette näha, ei sisalda sellist normi, mis võimaldaks terviseametil või valitsusel isikukaitsevahendi kandmist kohustuslikuks teha avalikus ruumis.

Kujutame ette, et kui selline kohustus oleks seal seaduses olemas, siis enne selle kohustuse panemist tuleks tegelikult lahendada mitmed olulised küsimused. Esiteks on see, et mis puudutab nende maskide kättesaadavust. Pean just silmas neid inimesi, kes on vähe kindlustatud. Ja teine küsimus on et mida siis pidada maskiks. Ei olegi aru saada, kas silmini tõmmatud sall või suuni venitatud suusamüts võrdub selle kohustuse täitmisega.

Samuti tuleks tegelikult väga selgelt ja avatult rääkida sellest, et miks nendes riikides kus maski kandmine on kohustuslik, see maski kandmine ei ole andnud oodatud tulemust. Seni kuni nendele küsimustele vastatud ei ole, inimesed ei pruugi seda kohustust võtta vabatahtlikult.

Olukorras kus riigikogul on olnud sisuliselt juba üle poole aasta, et nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadust viiruskindlamaks muuta, siis olukorras kus seal selle isikukaitsevahendi kandmise kohustuslikkuse kehtestamist ei ole ette nähtud, siis minu arvates on see suurem auk Eesti õiguskorras kui oleks tegelikult lubatav.

Koroonameetmed ei ole põhjendatud. On aeg naasta tavaelu juurde! ANNA OMA ALLKIRI SIIN!

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments