Prof Lutsar: Kõikide Eestis COVID-19 arvele kantud surmajuhtumite põhjus on kinnitamata

Peeter Proos | Vanglaplaneet

7. aprillil toimunud koroonaviiruse teemalisel vebinaril tegi ettekande Tartu ülikooli mikrobioloogia professor Irja Lutsar, kes juhib ka valitsust koroonakriisi puhul nõustavat teadusnõukogu. Eesti koroonasurmadest rääkides ütles Lutsar järgmist:

„Väga raske on praegu öelda kas nad on surnud COVID-isse või COVID-iga, see vajab veel edasisi uuringuid.“

Lutsari sõnul ei ole Euroopas ja maailmas veel kirja pandud, mis on COVID-i surma definitsioon.

„Kõik, kes on olnud COVID positiivsed, on läinud ka COVIDi surnutena kirja, kuigi me väga selgelt mõningatel juhtudel teame, et klassikalist COVIDi kliinilist pilti ei olnud. Surnute keskmine vanus on 80 aastat ja neil kõigil on olnud ka kaasuvad haigused.“

Umbes samasuguse avaldusega esines ka USA Valge Maja koroonaviiruse reageerimise koordinaator dr Deborah Birx, öeldes: „Praegune kava näeb ette, et kui keegi COVID-19 nakkusega sureb, arvestatakse seda ka surma põhjusena.“

Tuletagem meelde, et erinevatel põhjustel sureb Eestis iga päev keskmiselt 40 inimest, kuid keegi ei pea vajalikuks kehtestada riigis erolukord.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments