Tulevikuteadlane: robotid noolivad üha enam töökohti

Alo Raun
Postimees
22. juuni 2012

Soome juhtiva tulevikuteadlase Jari Kaivo-oja hinnangul on praegune rahvusvaheline majanduskriis seotud mitte ainult pangandusmulli lõhkemisega, vaid ka majanduse struktuuri muutumisega – robotid teevad tasahilju üha rohkem töid inimeste eest ära.

Kaivo-oja rääkis täna rahvusvahelisel konverentsil Tallinna Ülikoolis, et tulevik on robootika ja automatiseerimise päralt, mistõttu peavad ka Põhjamaad selles suunas mõtlema ja näiteks enda tööstuspoliitikas keskenduma robootikale.

Ta rääkis, kuidas USAs Stanfordi Ülikoolis on juba laboritingimustes taoline keskkond loodud, kus töötavad igapäevaselt üheskoos inimesed ja kümned robotid. «Seal on see juba reaalsus.»

Tema sõnul hakkavad tulevikus robotid ja küborgid üha enam jõudma ka tavaellu. «Me peame õppima aktsepteerima roboteid ja avatare enda kaaslastena.»

Arengul robootikas ja automatiseerimises on Kaivo-oja sõnul samas ka varjukülg – tööpuudus. Vaikne üle maailma käiv automatiseerimine ja robotiseerimine on vähendanud vajadust töökohtade järele, mis on tema väitel ka üks praeguse rahvusvahelise majanduskriisi põhjustest – lisaks pangandusmulli lõhkemisele.

Eriti tõsine on Kaivo-oja sõnul suur tööpuudus noorte seas – ta meenutas seda, kuidas tööpuudus mõjutas arenguid Teise maailmasõja eelsel Saksamaal. «Maailm muutub ja me peame poliitikas sellega arvestama.»

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments