ACTA sai otsustava hoobi

Askur Alas
Eesti Ekspress

21. juuni 2012

Euroopa Parlamendi ACTA juhtkomisjon otsustas täna häältega 19:12 ACTAle negatiivne hinnang anda, mis tähendab, et kõik viis komisjoni on ACTA maha hääletanud.

Euroopa Parlamendi ACTA raportöör David Martin ütles täna Brüsselis toimunud pressikonverentsil, et ta oli üllatunud, et ACTA nii otsustavalt tagasi lükati, sest arvas häälte vahekorra tulevat tasavägisema. Martin on juba korduvalt Parlamendile välja öelnud, et on ACTA vastu.

“Meile räägitakse, et ACTA ei muuda kehtivat Euroopa Liidu õigusruumi. Kui me ACTAt vastu ei võta, kas me siis nõrgestame ELi? Ei nõrgesta,” ütles ta.

Martin tõi välja mitmeid ACTA negatiivseid külgi, näiteks ei pruugi lepe olla kooskõlas Euroopa põhiõiguste hartaga, võib kujutada ohtu eraelu puutumatusele ja kriminaliseerida tarbetult seda mitte väärivaid rikkumisi.

“Ka termin „commercial usage“ pole ACTAs kuskil defineeritud, kuid seda kasutatakse läbi kogu leppe. Autoriõiguste omajad ei karda piire kaugemale nihutada ja ma usun, et seda nad teevad, kui hägune mõiste on leppes,” ütles Martin.

2-5. juulil peab oma otsuse tegema Euroopa Parlament, kus on suur tõenäosus, et ACTA lükatakse tagasi. “Ma ei näe võimalust, et Euroopa Komisjon selle samal kujul uuesti esitataks, kuid see võib tulla tagasi muudetud kujul,” märkis raportöör.

See tähendab, et palju vaidlusi põhjustanud lepe, võitlus autoriõiguste monopolide ja digiajastu aktivistide vahel võtab vaid uue kuju.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments