USA saatis Pärsia lahele teise lennukikandja

Hendrik Vosman
Postimees
9. aprill 2012

USA merevägi teatas täna, et saatis Pärsia lahe regiooni teise lennukikandja.

Juba varem viibis piirkonnas USS Abraham Lincoln, nüüd lisandub sellele USS Enterprise. Tegemist on neljanda korraga viimase aastakümne jooksul, kui USA-l on Pärsia lahel ja Araabia merel olnud ühtaegu kaks lennukikandjat, ütles USA 5. sõjalaevastiku komandör Amy Derrick-Frost uudisteagentuuri AP teatel.

Kaks lennukikandjat toetavad USA sõjalisi operatsioone Afganistanis ja piraatlusvastast tegevust Somaalia lähedal ja Adeni lahel, lisas Derrick-Frost. Samuti valvavad laevad Pärsia lahe strateegilisi naftamarsruute, mida Iraan on ähvardanud sulgeda kättemaksuks majandussanktsioonide eest.

Derrick-Frosti sõnul on Enterprise’i saatmine tavapärane samm ja ei ole suunatud ühe konkreetse ohu vastu. Komandör ei öelnud, kui kauaks kavatseb merevägi Pärsia lahe regioonis oma kohalolekut suurendada.

Viimati oli piirkonnas kaks USA lennukikandjat 2010. aasta juunis, varasemad korrad olid märtsis 2003, kui USA tungis sisse Iraaki, ning veebruaris 2007, kui toetati sõjategevust Iraagis ja Afganistanis.

USS Enterprise on USA mereväe esimene tuumajõul liikuv lennukikandja, sõjalaev võetakse kasutusest maha tänavu sügisel.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments