Euroopa Keskpanga roll on selgelt muutunud

BNS
E24
8. august 2011

Euroopa Keskpank (EKP) on sõltumatust hinnastabiilsuse hoidjast muutunud üha aktiivsemaks turul tegutsejaks ja euroriikide majanduse toetajaks, kirjutab Taloussanomat.

Sellega seoses küsivad analüütikud, kas keskpanga iseseisvus ei ole sattunud ohtu. Nende sõnul näitavad EKP sammud eurotsooni võlariikide toetamisel, et keskpanga traditsiooniline roll on selgelt muutunud.

Kui EKP-l on nüüd samaegselt kaks rolli ehk eurotsooni riikide rahaga varustamine ja inflatsiooni ohjeldamine, siis kahandab see keskpanga põhitegevuse usaldusväärsust, ütles Nordea panga ökonomist Roger Wessman.

EKP on toetanud võlgades olevaid euroriike 2010. aasta maikuust peale. Eesmärk on, et need riigid saaksid mõõduka intressiga laenu.

Keskpanga otsust minna võlakirjaturule peetakse EKP põhikirja seisukohalt halli tsooni minekuks. Sest algselt ei kuulunud EKP ülesannete hulka riikide rahaga varustamist. Seda võib käsitada ka poliitilise mõjutamise tagajärjena.

Seni on EKP ostnud Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlakirju 74 miljardi euro eest. Nüüd teatas EKP, et hakkab ostma ka Itaalia ja Hispaania võlakirju. Nende riikide suurust arvestades on see ilmselt olnud keskpangale raske otsus, ütlevad analüütikud.

SEB analüütik Elisabet Kopelman lisas uudisteagentuurile TT, et kui nii suurte majanduste nagu Itaalia ja Hispaania võlakirjade ostmine hakkab mõjutama võlakirjaintresse, peab neid ostma väga suures koguses. Aga keegi ei tea, kus on ohu piir.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments