USA Florida osariik erastab 30 vanglat

Lauri Laugen
Delfi
28. juuli 2011

USA Florida osariik ootab eraettevõtete pakkumisi 30 osariigi alluvuses oleva vangla haldamise ülevõtmiseks. Kuberner Rick Scott püüab enda sõnul vanglate erakätesse andmisega raha kokku hoida.

 

Osariik palkab ühe firma kõigi vanglate haldamiseks, mistõttu on oodata vihast konkurentsi riigi kahe suurema eravanglate operaatori vahel. Need on Nashville’is baseeruv Corrections Corporation of America ning Boca Ratonist pärit GEO Group. Mõlemad firmad opereerivad juba Floridas vanglaid, teatab Thinkprogress.org.

GEO Group haldab kaht osariigi seitsmest eravanglast ning on vabariikliku partei peamisi rahastajaid. 2010. aasta valimisteks andis GEO Group vabariiklastele 400 000 dollarit ja kuberner Scottile endale 25 000 dollarit.

Ka Corrections Corporation of Americal, mis on USA suurim vanglafirma, on tihedad sidemed vabariiklastega üle kogu riigi. Alates 2003. aastast on ettevõte Floridas poliitilisteks annetusteks kulutanud 373 000 dollarit, millest 60 protsenti on läinud vabariiklastele.

Eravanglaäri ei tee lobitööd mitte ainult riiklike vanglate ülevõtmiseks, samuti tehakse tööd, et teenida raha karmima karistuspoliitika ja pikemate karistuste pealt. Õiguspoliitika instituudi JPI teatel kulutavad eravanglad miljoneid, et panna rohkem inimesi vangi, mis toob neile suuremaid kasumeid. Corrections Corporation of America ja GEO Group teenisid eelmisel aastal üle 2,9 miljardi dollari kasumit.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments