Nutitelefon kogub ja säilitab info seadme asukoha kohta

Kuldar Kullasepp
E24
26. aprill 2011

Paljud nutikad telefonid koguvad andmeid selle kohta, kus telefon hetkel paikneb. Need andmed salvestatakse ja edastatakse seejärel ka telefoni või tarkvara tootnud ettevõttele.

Möödunud nädalal levis kulutulena uudis, et nutitelefonid salvestavad kasutaja teadmata andmeid telefoni asukoha kohta. Esmalt räägiti eelkõige Apple’i nutitelefonist iPhone. Hiljem selgus, et andmeid koguvad ka Androidil põhinevad erinevate tootjate telefonid.

Vastukäiv on informatsioon, mida kogutud andmetega tehakse. Kui esmalt teatati, et iPhone’i kogutud andmed jäävad telefoni ja neid ei edastada tootjafirmale, siis selle väite lükkas uudisteagentuur Reuters ümber.
Andmed anonüümselt

Kui neljapäeval ei olnud võimalik Apple’ilt ja Androidi arendavalt Google’ilt kommentaari saada, siis nädalavahetusel otsustas Google teemasse selgust tuua. Ettevõtte esindaja ütles intervjuus Wall Street Journalile, et Android-telefonide kogutavad andmed jõuavad nendeni anonüümselt ja saadud informatsiooni ei ole võimalik siduda konkreetse kasutajaga ega tema muude andmetega.

Asukoha andmeid edastades saab iga telefon unikaalse identifitseerimiskoodi, mis aga näiteks telefoni algseadeid taastades muudetakse. Seetõttu polevat võimalik konkreetset kasutajat telefoni kogutud ja edastatud informatsiooniga seostada.

Samuti juhib PC World tähelepanu sellele, et kui Android-telefon esimest korda sisse lülitada ja seadistada, küsitakse kasutajalt, kas ta soovib asukohapõhiseid teenuseid kasutada. Sellele on võimalik vastata eitavalt. Loomulikult ei tee see aga olematuks telefonis olevat GPS-funktsiooni ega võimalust telefoni WiFi levialade ja mobiilsidevõrgu abil positsioneerida.

Reutersi andmetel koguvad näiteks HTC toodetud Android-telefonid andmeid iga paari sekundi järel ja edastavad Google’ile mitu korda tunnis.

Kui Google’ilt õnnestus Wall Street Journalil kommentaari saada, siis Apple ei ole iPhone’i kohta käivaid jutte kommenteerinud.

Möödunud aastal ütles ettevõte, et uus operatsioonisüsteem iOS kogub asukohapõhist informatsiooni aeg-ajalt ja edastab kogutud info Apple’ile paar korda päevas. Et vältida segadusi ja probleeme, uuendas ettevõte möödunud aastal ka iPhone’i kasutajate privaatsuspoliitikat, märkides, et telefon kogub andmeid anonüümselt.

Milleks andmeid koguda?

Apple’i tollases informatsioonis ei ole aga viidet selle kohta, et asukoha andmed salvestatakse ja neid koguneb väga suur hulk. Möödunud nädalal avalikult kättesaadavaks tehtud programm lubab igal tarkvarakasutajal näha, kus arvutiga hetkel ühendatud telefon pika aja jooksul asunud on. Ühe teooria kohaselt ongi andmete salvestamine telefoni pigem ekslik ja pole Apple’i eesmärk.

Anonüümsuse-väide on muidugi nii Apple’i kui ka Google’i puhul vaieldav. On ju mobiiltelefon üks personaalsemaid seadmeid, mida praegu kasutatakse.

Telefoni on salvestatud hulk väga isikliku informatsiooni. Pealegi on telefoni salvestatud liikumised pärit konkreetsest telefonist ja seotud seeläbi ka konkreetse telefoninumbriga.

Seega ei ole kogutud info kindlasti anonüümne ja pigem on küsimus selles, kuidas andmete valdajad infoga ümber käivad.

Segane on ka see, kas telefoni on võimalik seadistada nii, et see ei edastaks asukoha andmeid. PC Worldi sõnul on telefonil võimalik vastav teenus välja lülitada ja siis ei koguta ka andmeid telefoni asukoha kohta. Samas väheneb seeläbi telefoni funktsionaalsus, kuna paljud rakendused eeldavad ka nende teenuste kasutamist.

Hiina uudisteagentuur Xinhua aga väidab, et iPhone kogub andmeid ka siis, kui kõik vastavad teenused on välja lülitatud. Seda kinnitava katse on teinud ka Wall Street Journal.

Lahku lähevad ka arvamused andmete kogumise problemaatilisuse kohta. Privaatsust ülimalt hindavad inimesed leiavad, et see on lubamatu, samas kui teiste arvates ei ole see mingi probleem.

Kuna telefoni asukoha andmeid koguvad juba vähemalt kaks nutitelefonide maailmas juhtivat tegijat, võib kindel olla, et sellel tegevusel on ärilised eesmärgid.

Nii Apple kui ka Google jälgivad ja kaardistavad telefoni kasutajate liikumisharjumusi. Neile andmetele tuginedes on võimalik töötada välja aina uusi, telefonikasutaja asukohast lähtuvaid tooteid ja teenuseid.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments