Euroala juht: majanduspoliitikat tuleks ajada salaja

Laura Raus
E24
21. aprill 2011

Euroala rahandus- ja majanduspoliitikat tuleks ajada salaja, et vältida ohtlikke arenguid finantsturgudel, arvab euroala rahandusministrite kohtumise juht Jean-Claude Juncker.

«Rahanduspoliitika on tõsine asi. Peaksime seda arutama salaja, Eurogrupis [euroala rahandusministrite kohtumisel],» vahendab EUobserver Junckeri eilseid sõnu Brüsselis majandusvalitsuse konverentsil.

Sama kehtib Junckeri arvates majanduspoliitika kohta. «Kui me vihjame võimalikele otsustele, siis toidame spekulatsioone finantsturgudel ning lükkame kannatustesse peamiselt inimesed, keda üritame nende eest kaitsta,» selgitas eurogrupi juht, kes ühtlasi on olnud Luksemburgi rahandusminister ja seejärel valitsusjuht viimased 22 aastat.

Junckeri sõnul ministrid ja ELi juhid, kes arutavad rahandusküsimusi avalikult, ohustavad miljoneid inimesi tulenevalt liikumistest finantsturgudel, mida nende väljaütlemised põhjustavad.

Eurogrupi juht ütles ka, et on oma karjääri jooksul sageli valetanud, vältimaks spekulatsioonide levikut.

«Olen valmis, et mind solvatakse, nimetades mind ebapiisavalt demokraatlikuks, kuid tahan olla tõsine,» lausus ta.

Üks konverentsi osaline avaldas arvamust, et ELi kohtumistelt salatsemise kõrvaldamine väldiks finantsturgude langemist kuulujuttude ja spekulatsioonide kütkeisse. Junckeri sõnul pole see võimalik, sest minisrid ja ELi juhtid vajavad aega otsusteni jõudmiseks. «Finantsturgudel toimuvad tegevused reaalajas,» selgitas ta. «Me ei nõustu alati iga aruteluga rahanduspoliitika üle, kuid samal ajal turud reageerivad.»

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments