Van Rompuy: Euroopa Liit võitleb ellujäämise eest

Hendrik Vosman
Postimees
16. november 2010

Euroopa Liit ei jää ellu, kui ühendus ei suuda ületada euroala kimbutavat võlakriisi, teatas täna ühenduse president Herman Van Rompuy.

«Oleme ellujäämiskriisis,» ütles Van Rompuy Brüsselis mõni tund enne seda, kui 16-liikmelise euroala rahandusministrid saavad kokku, et arutada ELi sekkumist vajada võivate Iirimaa ja Portugali võlakriisi lahendamist.

«Peame kõik üheskoos pingutama, et eurotsoon ellu jääks, sest kui eurotsoon ellu ei jää, ei jää ellu ka Euroopa Liit,» ütles ta AFP teatel mõttekojas Euroopa Poliitikakeskus.

Van Rompuy on siiski veendunud, et ühendus suudab kriisi ületada, sest liikmesriigid on asunud oma kulutusi kärpima vaatamata populismile ja suurtele tänavaprotestidele ning teades, et neid ähvardab valimiskaotus.

Iirimaa tunnistas eile, pool aastat pärast seda, kui ELi maad tõttasid appi Kreekale, et peab Brüsseliga kõnelusi võimaliku abipaketi üle. Ka Portugal on hoiatanud, et võib vajada finantsabi, sest ei suuda vabal turul mõistliku intressiga raha laenata.

Euromaad lõid mais pärast Kreeka võlakriisi puhkemist 440 miljardi euro suuruse kriisimehhanismi, et aidata hädast välja teisi euroala riike, mis liiga suurde võlga on sattunud.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments