Obama: Afganistani sõjastrateegiat ei muudeta

Jürgen Tamme
Postimees
5. oktoober 2010

Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama kinnitusel ei tehta Afganistani sõjastrateegias suuri muudatusi.

Valge maja avaldatud kirjas Kongressi liidritele lubas Obama jätkata mullu paika pandud sõjastrateegiat, mis on Ühendriikide avalikkuse ja rahvasaadikute hulgas üha ebapopulaarsem, vahendas Reuters.

«Me jätkame detsembris kirjeldatud poliitika elluviimist ja me ei usu, et praegu oleks vaja teha uusi muudatusi,» kirjutas Obama senati ja esindajatekoja juhtidele saadetud kirjas, mille kuupäevaks on märgitud 30. september.

Ainsana märkis Obama ära suvel toimunud vangerduse, kui Stanley McChrystal NATO liitlasvägede juhataja kohalt tagasi astus, kuna ta kritiseeris ajakirjas Rolling Stone mitmeid Obama administratsiooni liikmeid ning ka presidenti ennast. Tema ameti võttis üle kindral David Petraeus.

Ka on lubanud Ühendriikide kaitseminister Robert Gates järgmisel aastal ameti maha panna, kui on veendunud Afganistani sõjastrateegia õigsuses.

Obama tegi mullu detsembris teatavaks uue strateegia, mille kohaselt saadeti Afganistani 30 000 lisasõdurit eesmärgiga näidata maailmale Ühendriikide eesmärkide õiglust ja otsustavuse vankumatust. Ka lubas president, et vägesid hakatakse riigist tagasi tooma 2011. aasta juulis. Strateegia näeb ette ka Afganistani julgeolekujõudude tugevdamist.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments