NATO varustuse transiit läbi Eesti suureneb hüppeliselt

Sven Randlaid
ERR
27. jaanuar 2010

NATO kavatseb lähiajal järsult suurendada Eesti kaudu Afganistani veetava varustuse hulka ning juba paari nädala pärast hakkabki Eesti kaudu Venemaale liikuma 200 konteinerit nädalas.

Alates mullu septembrist on läbi Eesti liikunud 269 sellist konteinerit. NATO konteinerid sisenevad Venemaale peale Eesti ka Lätist ja Leedust. Venemaalt liiguvad need edasi Usbekistani ja sealt juba sihtriiki – Afganistani. Ehkki edaspidi hakatakse läbi Eesti nädalas vedama peaaegu samapalju NATO varustust kui kogu möödunud aasta jooksul, ei tähenda see Eesti Raudtee juhi Kaido Simmermanni sõnul siiski Eesti Raudteele kaubavedude olulist suurenemist, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Simmermann rõhutab aga, et majandussurutise ja Venemaa vedude üldise kokkukuivamise tingimustes on ka mõned lisaveod Eesti Raudteele väga olulised.

Nii Simmermann kui ka kaitseminister Jaak Aaviksoo rõhutasid, et tegu on rangelt tsiviilotstarbeliste veostega.  Peamiselt laseb NATO läbi Eesti vedada puitmaterjale, edaspidi on plaanis transportida ka tehnikat ja toiduaineid. Samas Aaviskoo ei välistanud ka muid lahendusi. “Ma loodan väga, et esimesed pilootprojektid on edukad ja meie ettevõtjad on konkurentsivõimelised,” märkis minister.

Sellega on Eesti kolme Balti riigi hulgas tõusnud suurimaks NATO varustuse transiitmaaks. Peamiselt seetõttu, et Eesti ettevõtjad suutsid NATO-le pakkuda Lätist paremaid tingimusi. Tallinna Sadamasse on kogunenud juba 700 NATO konteinerit.

Kauaks NATO kaubaveod läbi Eesti kestma jäävad, ei tea esialgu keegi. Et Afganistani operatsiooni lõppu aga veel ei paista, pole ilmselt ka varustusevedude lõppemist lähemal ajal oodata.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments