Briti ekspert: osa kliimateadlasi on oma tulemusi liialdanud

Hendrik Vosman
Postimees
27. jaanuar 2010

Mitmed teadlased on ülemaailmse kliimasoojenemise mõju liialdanud ning eksperdid peaksid ausamalt tunnistama, kui ebakindlad nende ennustused kliimamuutuste osas tegelikult on, ütles Briti valitsuse kõrgeim teadusnõunik John Beddington ajalehele The Times.

Beddingtoni üleskutse järgneb ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste nõukogu (IPCC) ülestunnistusele, et teadlased liialdasid Himaalaja jääliustike sulamise kiirust.

Beddingtoni sõnul peaksid kliimateadlased suhtuma vähem vaenulikult skeptikutesse, kes on seadnud küsitavuse alla inimtekkelise kliimasoojenemise. Nõunik mõistis ühtlasi hukka teadlased, kes keelduvad avalikustamast andmeid, millel nende uuringud põhinevad.

«Ma ei arva, et on mõttekas põhjendatud skepsist kõrvale heita. Teadus kasvab ja paraneb kriitika valguses. Kliimamuutuse ennustamisega kaasneb põhimõtteline ebakindlus, mida ei saa muuta,» ütles ta.

IPCC poolt 2007. aastal avaldatud ekslik väide, et Himaalaja jääliustikud kaovad 2035. aastaks, on Beddingtoni sõnul näide laiemast probleemist, kuidas andmeid esitatakse. Arvutimudelite abil tehtud ennustustesse peab suhtuma erilise ettevaatlikkusega, kuna ebakindlad on nii empiirilised andmed kui ka kliimamudelid ise.

Beddington nentis, et kliimateadusega kaasneva ebakindlusega ei saa aga tegevusetust välja vabandada: «Mõned inimesed küsivad, miks me peaksime tegutsema, kui teadlased ütlevad, et nad on mingis probleemis vaid 90 protsenti kindlad. Kuid kas te astuksite lennukisse, millel on vaid 10 protsendi suurune tõenäosus maanduda?»

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments