SEB Eesti Ühispanga seotus natsidega

Karl Hots
15. detsember 2009

Sõda ei tähenda surma, sõda tähendab suuri kasumeid – SEB Eesti Ühispanga seotus natsidega.

“150 aastat samad eesmärgid ja väärtused” seisab kiri www.seb.ee/ leheküljel.

Alates 1856st aastast, kui Andre Oscar Wallenberg Stockholmi esimese erapanga “Stockholms Enskilda Bank” lõi, on terve Wallenbergide perekond oma mõjuvõimu ja rahakotti järkjärgult suurendanud. 1990 aastal arvati, et perekond kontrollib erinevaid viise pidi 1/3 Rootsi SKT’st (sisemajanduse koguproduktist).

1972 aastal ühines Stockholms Enskilda Bank ja Skandinaviska Banken, mille tulemusel sündis tänane Eesti Ühispanga omanik, Skandinaviska Enskilda Banken ehk SEB.

SEB kodulehel on küll kirjutatud kõigest toredast, mida head Wallenbergid maailmale teinud on – tõesti tore, et nad olid esimesed, kes naise palkasid ja tetra pakendi leiutamisse investeerisid, kuid millegi pärast ei ole mainitud nende tehinguid Hitleri Saksamaaga, eks see, mida ei mäleta pole toimunud…

Samal ajal, kui vaesed ja lollid tankides ja kaevikutes oma vabaduse nimel surevad (rääkimata lugematutest süütutest koonduslaagrites), käivad varjudes suured tehingud, mis täiedavad erinevate imperaatorite rahakotte, nende hulgas ka Wallenbergide perekonna oma.

Niiöelda “neutraalne” SEB (antud juhul Stockholms Enskilda Bank) oli Teise maailmasõja ajal üks Saksamaa salajane koostööpartner, kes aitas natsidel hoida oma varasid, mis muidu oleks liitlaste poolt konfiskeeritud. 1939-1940 aastatel ostis SEB kõik Bosch Group välismaal asuvad varad tingimusel, et need müüakse Saksamaale sõja lõppemise järel tagasi. Lisaks aitas SEB peita IG Farben ja Krupp välismaa varasid, et natsivalitsus oma rahadest ilma ei jääks.

Kui Saksa ettevõtete varade peitmine ja rahapesu ei tundu eriti suure kuriteona, siis dokumentide järgi on leitud, et Jacob ja Marcus Wallenberg kasutasid SEB’i, et Holokausti käigus tapetud Hollandi juutide varast vabaneda – kuidagi pidi Hitler oma sõjategevust ju rahastama, ju siis juutide kullast hambaplommid ja käekellad olid 40.l aastatel sama kõva sõna, kui USA dollar kümme aastat tagasi…

Svenska Kullagerfabrik (SKF) on kuullaagrivabrik, mille omanike hulka kuulub ka Wallenbergide perekond, selle tõttu pole ka raske imeks panna, et SKF müüs natsi sõjatööstusele sõja otsustavatel hetkedel suuri koguseid kuullaagreid, mis lisaks hiiglaslike rauakogustega, mida Rootsi pidevalt Saksamaale toimetas, pikendasid mitmete kuude võrra sõda Euroopas.

Lisaks kõigele tõid hiljuti leitud dokumendid päevavalgele, et Jacob Wallenberg ja Ernst Herslow (Skandinaviska Banken direktor) olid seotud sellega, et Rootsi finantsminister Ernst Wigforss andis 1941 aastal 40 miljonit Rootsi krooni (1 380 000 000 EEK täna) Hitleri Saksamaale laenu, selleks et Hitler saaks Rootsi laevatehastes sõjalaevade tootmist jätkata.

Mis tehtud, see tehtud, enam ei saa midagi muuta, jääb vaid küsida, kui palju surma ja kannatusi 150 aastat eesmärke ja väärtusi tekitanud on ning, kui palju peaksime meie usaldama oma raha hiigelettevõtetele, kelle väärtused pannakse paika suurima tulu põhjal.

http://www.aracnet.com/~gdy52150/goldp5.html
http://www.absoluteastronomy.com/topics/Stockholms_Enskilda_Bank
http://www.thelocal.se/17604/20090215/
http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/economics/staff/academic/harrison/reviews/aalders.pdf

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments