Inimese mõtetest tehti video

Hiljuti läbi viidud katse käigus õnnestus California ülikooli teadlasel Jack Gallantil katsealuste ajust magnetresonantsuuringuga kopeerida pilt videofilmist, mida katsealused vaatasid.

Gallant ja tema kolleeg Shinji Nishimoto kasutasid magnetresonantsuuringut, et skaneerida kahe videofilmi vaatava inimese ajutegevust. Uurimus ei ole veel eelretsenseeritud ajakirjas avaldatud, kirjutas LiveScience.

Arvutiprogrammi abil otsiti seoseid videos nähtavate kujundite, värvide ja liigutuste ning sellele vastavate aju aktiivsusmustrite vahel ning töötati välja tarkvara, mis suudab vaid ajurakkude tegevuse põhjal ekraanile tekitada pildi filmist, mida katsealused vaatasid.

Programm suutis arvutiekraanile tekitada korraliku pideva filmipildi, kuigi kujutised olid hägusad. Näiteks näidati ühes stseenis valget särki kandvat näitlejat Steve Martinit. Tarkvara suutis taastoota näitleja üldise kujutise ja rindkere, kuid muud detailid, näiteks näojooned, olid kaduma läinud.

“Mõned stseenid on paremini tuvastatavad kui teised,“ ütles Gallant. „Juttu ajavaid nägusid saame päris hästi pildile, kuid kiiresti läbi tegevuse liikuv kaamera ajab programmi segadusse.“

Tegemist on esimese uurimusega, kus ajust on õnnestunud uuesti kätte saada patsiendi vaadatav videopilt, mis annab lootust, et tulevikus on ehk võimalik ka oma unenägusid teistele näidata.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments