USA üritab Guantanamo vangid ilma kohtuta hukata

Margus Järv
7. juuni 2009
Eesti Ekspress

“We will bring them to justice or will bring justice to them”. G.W.Bush väidetava Al Queda kohta Tora-Bora koobaste pommitamise ajal Afganistanis.

Obama valitsus tahab, et väidetavad 2001. septembrikuu katastroofi planeerijad ei satukski kohtu ette. Mohammad Khalid ja tema 4 kaaslast on sõjaväeprokuröride jutu järgi oma patud “üles tunnistanud” ja ihkavad kõik viiekesi surra.

“Tunnistused” on väidetavalt saavutatud veega lämmatamise teel. Kui Valge Maja nõustuks Khalidi ja ta kaaslased kohtu ette lubama, tuleks seal arutada ka küsimust, kuivõrd usaldusväärne aastaid piinamisi talunud inimeste jutt üldse on. Või isegi kas üldse on tegu tõeliste 9/11 rünnaku planeerijatega.

USA ajakirjanduses on varem imestatud, kuidas Sheik Khalid Mohammad tribunali ees inglise keelt rääkida ei osanud. Ometi on mees lõpetanud Ameerikas ingliskeelse põllumajandusülikooli. Ka tema õppejõud põllumajandusülikoolist leiti üles, kuid FBI kaudu levitatava lössis näo järgi ei tundnud õppejõud oma endist üliõpilast ära.

Seni ei ole Ameerikas antud ühelegi sõltumatule institutsioonile võimalust esitada küsimusi rahuaja suurima tragöödia kohta USA pinnal. Kohtunik Alvin K. Hellerstein pole kohtulikule kuulamisele võtnud ühegi Maailma Kaubanduskeskuses või Pentagonis hukkunud inimese sugulase kohtuhagi. Neid on aga esitatud sadu.

Samuti ei taha Obama valitsus tuua väidetavaid kuriteo planeerijaid Kuubalt ära USA-sse kohtu ette vaid kinnitab et kõige õigem kohus on tribunal, mis koosneb eranditult sõjaväelastest (ehk siis USA valitsuse käsualustest isikutest). New York Times hüpotees on, et 5 muhameedlast tahetakse surma mõista koguni nende üle kohut pidamata. Segab ainult kahtlus et moslemimaailmas saaksid Sheik Khalidist ja ta kaaslastest märtrid.

Inimõiguste advokaat Denny LeBoeuf küsib: “Kas tõesti Ameerika valitsus arvab et inimesed ei vääri tõe kuulmist avalikul kohtuprotsessil ning 9/11 tellijate-teostajate väljaselgitamist?”

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments