Liz Heflin | Remix
Vastavalt määrusele (EL) 2025/89 saavad ELi kodanikud nüüd võimaluse süüa ussijahust valmistatud leiba. Selle uue reegli eesmärk on pakkuda inimestele alternatiivi lihale.
„Keskmine eurooplane sööb oma elu jooksul neli härga, neli jäära, 46 siga, 46 kalkunit, 12 hane, 37 parti ja koguni 945 kana. Üle 73 protsendi peredest valmistab liharoogi vähemalt mitu korda nädalas. Igal aastal tarbitakse maailmas umbes 350 miljonit tonni liha,” selgitas Poola väljaanne Salon24, märkides, et lihatarbimine Poolas on isegi kõrgem kui teistes liikmesriikides.
Möödunud aastal otsustas Euroopa Komisjon loobuda laboriliha edendamisele keskendumisest ühenduse kliimapoliitika raames, kuna see kohtas tugevat vastuseisu põllumeeste seas. Loomakasvatus on sattunud kriitika alla, kuna väidetavalt põhjustab see üle 10 protsendi aastasest kasvuhoonegaaside heitkogusest. ELi eesmärk on vähendada põllumajandussektori heitkoguseid 2040. aastaks 90 protsendi võrra.
Nüüd soovib Brüssel, et inimesed saaksid oma valguvajaduse kaetud putukate söömisega. Salon24 teatel sisaldab ELi heaks kiidetud uute toiduainete nimekiri praegu kolme putukaliiki: kollast jahumardikat (kuivatatud vastsetena), rändtirtsu (külmutatud, kuivatatud ja pulbristatud kujul) ning toakilki (külmutatud, kuivatatud ja pulbristatud kujul).
Euroopa Komisjoni 20. jaanuaril avaldatud teade määruse (EL) 2025/89 rakendamise kohta lubab „kollase jahumardika vastsetest (Tenebrio) valmistatud UV-töödeldud pulbri turule laskmist kui uut toiduainet ning muudab rakendusmäärust (EL) 2017/2470.”
Teates selgitatakse, et „28. märtsil 2023 võttis amet vastu oma teadusliku arvamuse teemal „Kollase jahumardika (Tenebrio molitor’i vastsed) UV-töödeldud pulbri ohutus uue toiduna vastavalt määrusele (EL) 2015/2283” kooskõlas määruse (EL) 2015/2283 artikliga 11.”
Teates jätkatakse: „Oma teaduslikus arvamuses jõudis amet järeldusele, et kogu Tenebrio molitor’i vastsetest valmistatud UV-töödeldud pulber on kavandatud tingimustes ja kasutustasemetel ohutu. Seetõttu annab see teaduslik arvamus piisava aluse kinnitada, et UV-töödeldud pulber, mida kasutatakse leivas ja saias, kookides, pastatoodetes, töödeldud kartulitoodetes, juustus ja juustutoodetes ning puu- ja köögiviljapüreedes, on mõeldud üldsusele ning vastab määruse (EL) 2015/2283 artikli 12 lõike 1 kohastele turustamistingimustele.”
Teates lisatakse, et „käesolev määrus jõustub kahekümnendal päeval pärast selle avaldamist Euroopa Liidu Teatajas. Käesolev määrus on tervikuna siduv ja vahetult kohaldatav kõigis liikmesriikides.”
Seaduse kohaselt sisaldavad leivad ja saiad 100 grammi kohta 4 grammi jahumardika vastseid, samas kui kookides on neid 3,5 grammi 100 grammi kohta. See omakorda on ilmselt loonud täiesti uue ärisektori – vastsekasvatajad.
Poola valitsuse veebilehel on isegi avaldatud üle 5 miljoni zloti suuruse ELi toetusega läbiviidud uuring, mille eesmärk on töötada välja „strateegia alternatiivsete valguallikate kasutamiseks loomade söötmisel, et võimaldada nende tootmise arengut Poola territooriumil.”
Õnneks nõuab määrus, et kõik tooted, mis sisaldavad UV-töödeldud Tenebrio molitor’i vastsetest (kollasest jahumardikast) valmistatud pulbrit, peavad seda koostisosana selgelt märkima. Samuti tuleb lisada täiendav hoiatus, et see koostisosa võib põhjustada allergilisi reaktsioone inimestel, kellel on teadaolev allergia koorikloomade ja nende toodete ning tolmulestade suhtes.