Hanneli Rudi
Tarbija 24
8. oktoober 2012
Rootsi Faluni koolikokal keelati ise leiva küpsetamine ja rikkaliku köögiviljavaliku pakkumine, sest seda peetakse ebaõiglaseks, et teistel koolilastel pole juurdepääsu nii maitsvale söögile.
Faluni koolikokale Annika Erikssonile öeldi, et tema toit on lihtsalt liiga hea, kirjutab Local. Tema kooli õppurid on harjunud värskelt küpsetatud leiva ja 15 erineva köögiviljaga lõuna ajal, kuid nüüd on need head ajad möödas. Omavalitsus käskis koolikokal menüüd muuta, kuna teistes koolides ei saa õpilased sama hästi süüa ning see pole nende suhtes õiglane. Samuti ei vasta senine menüü kohaliku omavalitsuse poolt kehtestatud nõuetele, mis jõustusid 2011. aastast.
«Menüü on välja töötatud … Püüame teha kollektiivse pingutuse, et parandada koolitoidu üldist taset ja püüame tagada kõigile samaväärse toidu,» rääkis kohaliku koolitoidu eest vastutav ametnik Katarina Lindberg. Ametnik ei olnud kursis Erikssoni kulinaarsete saavutustega ega teadnud, millist pahameelt see otsus tekitas õpilaste ja vanemate seas.
Koolikoka sõnul ei too tema erimenüü mingeid lisakulutusi omavalitsusele. Erikssoni sõnul on tema töö pakkuda õpilastele söögikordade ajal erinevaid valikuid.
Kuna kõik toidud ei pruugi kõigile sobida, siis püüab ta pakkuda erinevaid köögivilju, mille seast valida, aga ka kana, krevette ja veiseliha.
Nüüd on köögivilja valik vähenenud poole võrra ning Erikssoni küpsetatud leiva asemel pakutakse poe oma. Ka tema traditsioonilised lihavõtte ja jõulude aegsed suupistelauad on ohus. Vanemad ja õpilased pole omavalitsuse otsusega rahul. Neljanda klassi õpilased hakkasid koguma allkirju selle otsuse vastu.