Tagasivaade: Kapo piltnik esines Postimehe reporterina

Peeter Kuimet
Postimees
25. oktoober 2007

Oktoobri alguses toimunud anarhistliku liikumise PunaMust meeleavaldust jälgis kaitsepolitsei töötaja, kes anarhistide pärimise peale esitles ennast kui Postimehe reporterit Janekit.

PunaMusta aktivistid korraldasid Tallinnas Toompeal meeleavalduse Birma munkade vabaduspüüdluste toetamiseks. PunaMusta aktivisti Tõnis Viira sõnul pildistas üritust ajakirjanikuna esinenud ülikonda ja lipsu kandev noormees, kelle sõrmes ilutses Eesti politsei vapilõviga sõrmus, mida tavaliselt kannavad Sisekaitseakadeemia lõpetajad.

Sama noormees oli kohal ka paar päeva hiljem Suurbritannia suursaatkonna juures toimunud demonstratsioonil, kuhu kogunes kolm PunaMusta aktivisti.

«Läksin tema juurde ja küsisin, et kes te olete. Tema ütles, et Postimehe ajakirjanik. Eesnimeks ütles Janek, perekonnanime ta ei avaldanud. Me olime ainult kolmekesi ja ta tahtis igast inimesest teha näopilti,» meenutas Viira.

Samal nädalal kutsuti Viira kaitsepolitseisse «kohvi jooma». «Nad avaldasid muret, et meie tegevus oleks rahumeelne, et me midagi mõtlematut ei teeks. Aga me olemegi rahumeelselt tegutsenud,» sõnas ta.

Kaitsepolitsei komissar Irina Mikson tunnistas, et tegemist oli nende töötajaga, ning vabandas, et noormees oli ennast tutvustanud Postimehe töötajana. «Tuleb tunnistada, et meie ametniku tegevus ei olnud korrektne,» ütles Mikson.

Miksoni sõnul tunneb põhiseaduslikku korda kaitsev kapo PunaMusta vastu huvi põhjusel, et mujal maailmas on sarnased liikumised tihti üsna vägivaldsed. «Meie tegevus on ennetavat ja tõkestavat laadi,» selgitas ta.

Allikas

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments