Tadžikistani tabas lastehalvatuse puhang

Eger Ninn
Tarbija24
28. aprill 2010

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Tadžikistanis registreeritud 22. aprilli seisuga 128 ägeda lõdva halvatuse haigusjuhtu, kümme inimest on surnud. Haigestunud on peamiselt lapsed Afganistaniga ja Usbekistaniga piirnevatel aladel.

Terviseamet soovitab Tadžikistani reisivatel inimestel kontrollida oma poliomüeliidi vastase vaktsineerimise andmeid perearsti juures ning juhul, kui isikut ei ole viimase kümne aasta jooksul poliomüeliidi vastu vaktsineeritud, teha kindlasti korduvvaktsineerimine ühe annusega. Lapsevanemad peaksid samuti kontrollima, kas nende laps on ettenähtud korras ja õigeaegselt lastehalvatustõve vastu vaktsineeritud.

Tadžikistani viibimisel tuleks hoolikalt täita hügieeni nõudeid, sest poliomüeliidi viirused levivad eeskätt saastunud käte ja esemetega.

Tadžikistanis ilmnenud lastehalvatuse juhtude puhul on haigustekitajaks 1. tüüpi polioviiruse metsik tüvi. Viimane kohaliku päritoluga 1.tüüpi polioviiruse poolt põhjustatud puhang esines Tadžikistanis 1998.aastal. WHO andmetel on riigis vaktsineeritud 86 protsenti lastest, mis on madalam WHO ohukriteeriumist. Lastehalvatuse puhanguid vaktsineerimata või puudulikult vaktsineeritud laste seas on esinenud ka Hollandis, Bulgaarias ja Gruusias, seda polioviiruste sissetoomise tagajärjel.

Eestis on poliomüeliidi vastase vaktsineerimise hõlmatus olnud 2008.-2009. aastal 95 protsenti, sealhulgas kahe aasta vanustel lastel 96 protsenti. Samas on terviseameti andmeil meilgi lapsi, kes on lastehalvatustõve vastu vaktsineerimata või puudulikult vaktsineeritud.

Allikas

Vanglaplaneedi kommentaar:

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments