Lang: küberkuritegevus tõstab üha rohkem pead

Veiko Pesur
Postimees
28. jaanuar 2010

Justiitsminister Rein Lang rääkis tänasel valitsuse pressikonverentsil, et vägivallakuritegevuse taandumisel kerkib üha rohkem esile internetikuritegevus.

Minister nentis, et kuritegelikus maailmas on selge nihe kuritegevusele kübersfääris. «Muud kuritegevust jääb vähemaks, aga internetis toimub seda järjest rohkem,» märkis Lang.

Eesti võib Langi sõnul olla küll uhke, et on maailmas kõige arenenuma veebitehnoloogiaga maa, aga kui eeldada, et pahade poiste hulk on proportsionaalselt väiksem kui mujal maailmas, siis see pole põhjendatud.

«See vajab spetsialiste ja neid koolitavad ka Eesti koolid,» sõnas minister. Teadmisi antakse ka neile inimestele, kes on ise valmis alustama kuritegevuslikku teenistust veebikeskkonnas või minema kellegi teise juurde tööle. Maailmas võtab küberkuritegevus üha suuremaid haardeid ja on Langi sõnutsi juba võrreldav uimastiäriga. «Maailmas on neid ettevõtjaid palju, kes vastava oskusteabega inimesi palkavad,» ütles Lang. Ministri sõnul pole vaja loota, et kõigi Eesti arvutiasjatundjate eetiline baas on suurem teiste riikide spetsialistide omast.

Minister märkis, et Eesti peab keskenduma võimekusele küberkuritegevusega võitlemisel, kuid see on väga kallis. «See nõuab spetsialiste, riistvara ja tarkvara. Ja patsiga poisid tahavad palka rohkem kui mõnigi teine.»

Valitsus esitab riigikogule hiljemalt iga aasta 1. märtsiks ettekande kriminaalpoliitika arengusuundade elluviimise kohta. Justiitsminister Rein Lang annab eelmise aasta ülevaate riigikogule 9. veebruaril.

Allikas

Vanglaplaneedi kommentaar:

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments